3voor12 Luisterpaal

De laatste albums in de luisterpaal
  1. Cousins van Kim Janssen straalt een serene rust uit, en dat is superknap als je bedenkt hoe groots zijn orkestrale arrangementen van zijn indiefolkliedjes eigenlijk zijn. Op deze nieuwe plaat neemt hij een wandeling door zijn verwaterde herinneringen uit Azië.
  2. Het kan snel gaan in popmuziek. Gisteren barstte het gejuich los in de Ziggo Dome toen het licht dimde en het intro van ‘Passionfruit’ door de speakers schalde, inclusief die gekke break waar de Moodymann de plaat stillegt in het intro. Een house-dj uit Detroit met een flinke cultus en dan 17.000 man die ontploffen bij het horen van zijn stem. Dat had niemand een week geleden verwacht. Net als gisteravond niemand verwachtte dat Drake na bijna anderhalf uur wachten toch niet kwam en hij keihard uitgejoeld werd door de fans die hem twee verzette shows al lang weer vergeven hadden.
  3. Bands zijn van een uitstervend ras. Je zou het haast geloven als je enkel de radio volgt of je laat overtuigen door de al jaren terugkomende ‘rock is dood’-discussie. Onzin natuurlijk. Ze domineren alleen net iets minder de mainstream dan een jaar of twintig geleden. Er zijn nog meer dan genoeg goede bands die hun popliedjes bouwen rond riffs en er komen nog altijd jonge acts bij. Maar er zijn er niet zo veel die op album nummer negen nog steeds zo fris klinken als Spoon.
  4. Wilde Westen is een sensatie en hun mixtape W.W. Nation sloeg dit weekend in als een meteoriet. Wedden dat de meedogenloze trap van Mula B, LouiVos en Illiasopdebeat hét geluid wordt van de Nederlandse hiphop anno 2017?
  5. Wat we al wisten over Stormzy: dat-ie amper twintig jaar was toen ie vanuit het niets een gooi deed naar de kroon van de Britse rap. Dat-ie in staat is iedereen het zwijgen op te leggen met een spervuur aan woorden, dat weten we ook. Maar op zijn langverwachte debuut Gang Signs & Prayer leren hem ook op een heel andere manier kennen.
  6. De Zweedse singer-songwriter Jens Lekman is een meester van het absurde kortverhaal in liedjesvorm. Het is haast onmogelijk niet om hem te glimlachen, en voor je het weet sta je per ongeluk te dansen op een liedje over kanker.
  7. Er zijn soms dingen die je te makkelijk voor lief neemt. Dat Moss de beste indieband van Nederland is bijvoorbeeld. Want zo ongelofelijk soepel en natuurlijk als hun vijfde album ‘Strike’ klinkt, kwam het niet tot stand.
  8. Op kerstavond hielden Killer Mike en El-P het niet meer. Het derde album, van het ooit onwaarschijnlijke rapduo zou pas drie weken later gereleased worden, maar ze slingerden hem alvast het internet op. Gratis te downloaden zelfs. Het zegt iets over de urgentie die ze zelf ook voelen bij de plaat. Zelfs nog meer dan de vorige twee albums, haakt Run the Jewels 3 in op het Amerika van nu en schetst het een inktzwart beeld van het Amerika van straks.